14 genijalnih citata čuvenog ruskog pedijatra

Ovo su genijalne izreke čuvenog ruskog pedijatra Jevgenija Olegoviča Komarovskog o roditeljstvu i zdravlju dece. Za sve roditelje i one koji će to uskoro postati, tako jednostavno, tako poučno, pročitano jednom, stečena mudrost za ceo život.



1. Sreća i zdravlje porodice su najvažnije. Porodica treba da se ponaša ne shodno interesima deteta, već shodno interesima porodice. Ja ne mogu da zamislim da moje dete dobije čokoladu a da je ne podeli na četiri dela.

2. Ni veliki broj ni dobar glas pedijatra neće rešiti zdravstvene probleme deteta. To je nemoguće, pre svega zato što njegovo zdravlje u daleko većoj meri zavisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno.

3. Što je najvažnije - ti nisi centar svemira. Mi kao porodica - to je centar svemira. Dobri ljudi uvek, svuda i prema svima su dobri. Podeli sve dobro - raspoloženje, hranu, stvari. Ne kukaj!

4. Srećno dete je pre svega dete koje je zdravo, a potom dete koje ume da čita i svira violinu.

5. Lično, kada mi dolaze roditelji bolešljive dece, često savetujem da nabave psa, zato što je pas realan razlog da natera roditelje da dva puta dnevno izvedu i dete u šetnju.

6. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o detetu jeste najveći zadatak za oca. Tata je taj čija je obaveza da rešava probleme sa rodbinom i komšijama.

7. Srećno dete je dete koje ima mamu i tatu, koji pak imaju vremena ne samo da vole dete nego da vole i jedno drugo.

8. Ako je vaše dete bilo cele godine bolešljivo, odlazak na selo ( možda nekih 30km od grada gde raste šuma i teče reka), može imati bolji učinak na njegovo zdravlje, nego letovanje na Sredozemnom moru, pa neka je hotel sa pet zvezdica.

9. Suština i ideologija jednokratnih pelena sastoji se u sledećem - detetu pelene nisu potrebne, nego su potrebne majci.

10. Kada se rodi beba, čovečiji mladunac ona je biološko stvorenje kao vuče, mače, prase. Zato je osnovni zadatak u prvoj etapi života da se držimo biologije da bismo kasnije prešli na razvoj sociologije.

11. Siguran sam u to da se većina dece rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju roditelji i medicinski radnici.

12. 100% odraslih stanovnika zna kako se prave deca, ali 99.9% ne zna kako se stvaraju ljudi.

13. Dete nikom ništa nije dužno.

14. Dete i treba baš takvo da bude - mršavo i aktivno!




Коментари

Популарни постови