Njegovo Veličanstvo - Aspirin

Glavobolja od vina, a nigde Aspirina...
Pitajte rođake, prijatelje, slučajne prolaznike šta je to Aspirin, i gotovo svi će vam reći - lek za glavobolju. I to je tačno. Aspirin je u suštini lek za bol. Ali mogućnosti ove moćne tablete su daleko veće! Da li ste znali da se Aspirin koristi kao prevencija srčanog i moždanog udara, može da smanji rizik od nastanka raka debelog creva i Alchajmerove bolesti, odličan je u suzbijanju peruti, uklanjanju žuljeva i kurjeg oka (lično se uverio), dobar je za kožu i još mnogo toga? No, krenimo redom:



Istorija Aspirina

Aspirin je jedan od najsvestranijih lekova u medicini, i jedan od najstarijih. Još je Hipokrat  koristio vrbinu koru bogatu acetisalicilnom kiselinom protiv raznih bolova, u 19. veku farmaceuti su počeli da eksperimentišu i da pacijentima za lečenje propisuju hemikalije koje imaju veze sa salicilnom kiselinom, a za Aspirin kakav danas znamo zaslužan je nemački hemičar Feliks Hofman.

Bol

Kao što svi već znamo, Aspirin je efikasan u otklanjanju bola, dobar je za glavobolju, zubobolju, bola u leđima i dr. i po ovom svojstvu je najpoznatiji.

Prevencija srčanog i moždanog udara

Aspirin je blagotvoran za srce. Stručnjaci kažu da jedna tabletica aspirina može znatno da doprinese zdravlju srca. On sprečava zgrušavanje krvi, pa tako i začepljenje krvnih sudova, odnosno nastanak srčanog i moždanog udara. Lekari ga prepisuju kao prevenciju infarkta, ali i kao terapiju nakon doživljenog.

Prevencija raka debelog creva i Alchajmerove bolesti

Studije su pokazale da 75mg aspirina dnevno smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva za 17 do 28%, a rizik od Alchajmerove bolesti za čak 55%.

Uklanjanje kurjeg oka

Evo odličnog recepta za ovu nezgodnu boljku:
Izmrvite deset tableta aspirina, dobijeni prah pomešajte sa 250ml rakije komovice (može i medicinski alkohol ali je komovica bolja, a možete i da drmnete jednu, zdravlje na usta ulazi :)))))), nakapajte na gazu i previjajte kurje oko ujutru i uveče.



Uklanjanje peruti

"Head & Shouldres uklanja perut do 100%"... Pomenuti šampon sam koristio dugo, imao sam volumen izražajniji od volumena moje žene, ali perut je i dalje bio prisutan, čak štaviše, perutanje se povećalo. Sa aspirinom je druga priča. Kada perete kosu, izmrvite dve tablete aspirina i prah dodajte uobičajenoj količini šampona koju nanosite na kosu. Ovu mešavinu ostavite na glavi nekih tri minuta, posle toga dobro isperite kosu i ponovo je operite samo šamponom.

Ublažavanje ujeda ili uboda insekata

Jednostavno, nakvasite mesto uboda a zatim ga istrljajte izmrvljenim aspirinom. Da li je potrebno da dodam da, ako ste alergični na ubod pčele ova metoda neće biti od koristi? Ako se pojavi alergijska reakcija znate gde treba da odete i ne razmišljajte o pčeli, mrtva je odavno.

Uklanjanje mrlja od znoja sa odeće

Izmrvite tri tabletice aspirina i pomešajte s pola šoljice tople vode. Deo odeće na kome je mrlja od znoja potopite u tu smesu i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga odeću operite na uobičajen način. Ovu metodu koristi moja supruga, meni je pranje odeće komplikovanije od ispravljanja pršljenova :)))

Biljke

Aspirin nije dobar samo za lečenje ljudi, već se može iskoristiti i za zdrav izgled biljaka. Aspirin sprečava nastanak gljivica što je važno za rast biljaka u vrtu ili u saksijama. Otopite jedan aspirin u litar tople vode, rastvor stavite u bocu sa sprejem i pošpricajte po biljkama. Takođe, izmrvite li tabletu aspirina i dodate vodi u vazi sa cvećem, produžićete život ubranom cveću.

Oživljavanje akumulatora automobila

Seli ste za volan automobila i shvatili da je akumulator prazan a u blizini kao po običaju nema nikoga. U takvoj situaciji možda će vam pomoći dve tablete aspirina koje ćete ubaciti u akumulator. Acetisalicilna kiselina pomešana sa sumpornom kiselinom iz akumulatora trebalo bi da pokrene automobil. Čak i ako vam ovaj trik upali, trebalo bi da što pre odvezete svoj automobil kod automehaničara.

Nega problematične kože

Acetisalicilna kiselina pomaže pri uklanjanju viška ulja sa kože i kod ljuštenja mrtvih ćelija s njene površine. Ako imate bubuljice izmrvite tabletu aspirina i dodajte nekoliko kapljica vode, zatim dobijenu smesu nanesite na bubuljicu i ostavite da odstoji nekoliko minuta pa se umijte sapunom i vodom. To će smanjiti crvenilo i ublažiti bol.

OPREZ!

Ne bih da zvučim kao dosadna reklama, ali aspirin, kao i sve druge lekove ne treba uzimati na svoju ruku. Pre bilo kakve upotrebe ovog leka posavetujte se sa lekarom.


Коментари

Популарни постови