Refleksologija stopala

Neko je rekao da verovatno nikad ne mislimo na naša stopala upravo zato što su tako daleko od naše glave! To je tačno, kao što je tačno i ovo: kad i mislimo na njih, to nikad nije s ljubavlju, žalimo se kad nas bole, a nikad se ne pitamo postupamo li s njima valjano.
Refleksologija stopala je terapeutska metoda koja se temelji na načelu po kojem u stopalu postoje refleksne zone koje odgovaraju određenom organu i drugim delovima tela, a na njih se može delovati intervencijama, svedenim isključivo na odgovarajuća područja stopala. Odgovarajućim nadražajem tih zona prirodnim putem mogu se rešiti mnogi zdravstveni problemi.



Za čoveka dvadeset prvog veka stopala kao da su strani deo tela. Nekako smo stekli tu naviku da jedan od najvažnijih delova našeg tela zarobljavamo u nepraktičnu i neudobnu obuću, gubeći tako esencijalnu vezu sa Zemljom koja je ljudskom organizmu nudila svoju hladnoću, toplinu, vlažnost, tvrdoću, mekoću, hrapavost, glatkoću....u nameri da ga stimuliše ili smiri preko izvanrednog posrednika - stopala. Praistorijski čovek je, hodajući bos po neravnom zemljištu neprestano stimulisao refleksne zone svih delova tela smeštenih u stopalu. Tako je postizao ravnotežu krvnog, endokrinog, živčanog i drugih sistema, i istovremeno održavao konstantu oslobođenog dela svoje energije u ravnoteži sa energijom Zemlje, što je veoma bitno za psihofizičko stanje čoveka. U istoriji su se pojavljivali umovi koji su upozoravali i podučavali pravilan odnos prema telu. Jedan od njih bio je poznati filozof Sokrat, koji je uglavnom hodao bos. Tvrdio je da tako pospešuje otpornost organizma  i produbljuje misli. Kod Spartanaca je važilo pravilo po kom je bilo dozvoljeno nošenje obuće tek posle osamnaeste godine. Nije li pomalo simbolično podsećanje na važnost stopala i Ahilova peta, legenda koja središte života i predvorje smrti stavlja u područje stopala. Ne samo Grci, nego i mnoge druge stare civilizacije gajile su veliko poštovanje prema stopalu, dovodeći ga do kulta i dajući mu tako neprocenjivu važnost za čoveka. Kog čoveka? Sigurno ne savremenog, koji je iz pokretljivog prerastao u sedeće-ležeće biće, bez imalo poštovanja prema onome čime stoji na površini Zemlje. Velika usluga bi bila učinjena organizmu da ponekad skinemo cipele i prošetamo bosi travnatom površinom, kamenjarom ili mekanom zemljinom tlu. Ali, nažalost, uvek je posredi nedostatak vremena, stid i mnoge druge stvari koje nas sprečavaju da se ponašamo prirodno i u skladu sa potrebama organizma što u svojoj nemoći izvlači jedini adut - bol. Da li je sledeći korak čoveka samoosvešćivanje i i razumniji odnos prema sebi, ili će i dalje biti slep na ono što već ima u sebi i što mu se nudi kao pomoć? To če pokazati vreme.



Refleksologija je, dakle, terapija ili celokupna metoda lečenja kojom se pomoću tehnike pritiska i masaže deluje na refleksne zone stopala i šaka. Ova tehnika posebno je pogodna za ublažavanje stresa, napetosti i iscrpljenosti  i može doneti olakšanje pri najrazličitijim bolovima i tegobama. Iz tog razloga može se koristiti i kao preventivna mera za očuvanje zdravlja. Važno je napomenuti da postoji velika razlika između klasične masaže stopala i refleksologije stopala. Kod masaže refleksnih zona se uči da između telesnih organa kruži životna energija koja prodire u svaku živu stanicu i u čitavo tkivo. Ako je ta energija zaustavljena, to se odražava na odgovarajući deo tela u vidu oštećenja. Zastoj energije se odražava u jednoj ili više energetskih zona na šakama i stopalima. Njih možemo pronaći pomoću specijalne tehnike na mestima koja su osetljiva na bol i gde postoje takozvane grudvice. One se nalaze u području stopala ili šake koje pripada delu tela u kojem je poremećena ravnoteža. Tehnike pritiska i masaže na kojima se temelji refleksologija uklanjaju energetske zastoje i ponovo omogućavaju protok energije. Stimulacijom krvotoka i limfnog sistema masaža refleksnih zona omogućava telu da leči samo sebe. Dakle, svaki deo našeg tela ima svoju refleksnu zonu na određenom delu stopala, tako da se refleksologijom ne donosi olakšanje samo na stopalima već na čitav organizam. Refleksologija je bezopasna metoda koju svako može primenjivati na sebi zbog prevencije i poboljšanja zdravstvenog stanja. Svaka preosetljivost na određenoj zoni znak je nekih poremećaja u organizmu. važno je da se svaka grudvica razbije upornim masiranjem mesta gde se ona nalazi.



Refleksologijom stopala mogu se lečiti ili olakšavati različite tegobe kao što su:

- Tegobe srca
- Dijabetes
- Artritis
- Išijas
- Upala slepog creva
- Visoka temperatura
- Bubrežne tegobe
- Hemoroidi
- Zatvor
- Zubobolja
- Želudačne tegobe
- Tegobe prostate
- Tegobe testisa
- Menstrualne smetnje
- Bronhitis
- Sinusi
- Prehlada
- Upala pluća
- Alergije
- Problemi sa očima
- Problemi sa ušima
- Padavica
- Glavobolja
- Nesanica
- Neuroza

Refleksologiji mogu da se podvrgnu gotovo svi - od 1 do 101. To je posebna metoda, kod nas još uvek nedovoljno razvijena, ali ipak je u porastu, pošto mi sve više klijenata dolazi na refleksologiju. Otuda i ovaj post, u nadi da sam vam razjasnio neke nedoumice i u iščekivanju vašeg poziva. Zakažite refleksologiju stopala - nećete se pokajati!

Коментари

Популарни постови