Čakre

Svi imamo unutrašnji svet i ne treba sumnjati u to. Razumevanje čakri je jedan od najefikasnijih načina da se dostignu različiti nivoi svesti koja nam je dostupna.
Čakre ili energetski centri su transformatori energije koji naše telo povezuju sa univerzalnom kosmičkom energijom. Čakre ovu energiju upijaju, razlažu i po energetskim kanalima šalju u žlezde sa unutrašnjim lučenjem, u nervni sistem i krv. Iako postoji više, najčešće se govori o sedam glavnih čakri koje su smeštene u sredini tela, raspoređene su odozdo prema gore na kičmi, tako da svaka sledeća čakra podrazumeva viši nivo postojanja. Čovek je zdrav ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije. Što više energije protiče kroz čakre, čovek je zdraviji. Ako čakra ne može da apsorbuje energiju, onda je blokirana i pojedini delovi tela nisu snabdevene sa dovoljno energije. U tom slučaju usled nedostatka napajanja tela životnom energijom postepeno nastaju bolesti ili različite psihičke teškoće.


Čakre rađaju sedam različitih osnovnih želja:

prva čakra - želja za preživljavanjem
druga čakra - želja za seksom
treća čakra - želja za hranom
četvrta čakra - želja za ljubavlju
peta čakra - želja za stvaranjem i izražavanjem
šesta čakra - želja za znanjem
sedma čakra - duhovna želja

Prve tri čakre svojstvene su životinjskoj vrsti, jer se tiču preživljavanja, seksa i ishrane. Sledeće dve su svojstvene ljudskoj vrsti, a poslednje dve pripadaju carstvu božanskog. Iz ovoga proizilazi da smo mi životinje, koje su putem ljubavi pretvorene u ljudska bića, i kao takvi raspolažemo mogućnošću spoznaje naše božanske suštine.
Kad neka čakra ne funkcioniše dobro, to utiče na našu svest. Na primer, ukoliko je nekome neuzvraćena ljubav, kod te osobe se nagomilava nezadovoljstvo. Kao posledica toga preopterećuje se čakra vezana za ishranu. Kod te osobe dolazi do preteranog povećanja ili gubitka apetita. Kada nismo u mogućnosti da odmah ostvarimo ono što želimo, nadoknađujemo to usmeravanjem energije na nešto drugo. Tako dolazi do energetskog debalansa, a ukoliko to potraje može da utiče na rad neke žlezde ili organa.

Prva čakra - Koren

naziv: Muladhara
boja: Crvena
element: Zemlja
znakovi na koje utiče: Bik, Devica, Jarac
položaj: Postavljena u vidu stuba između anusa i genitalija
opis: Ona je baza u sistemu čakri i predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom i brigu za potomstvo. Njen cilj je blagostanje, izobilje, ugodan život, ekonomska sigurnost.
simptomi poremećaja: Egocentrizam, depresija, nestalnost, sramežljivost, raspuštenost, nemogućnost uštede, strah od promene, opsednutost materijalnim, višak kilograma.
somatizuje: Hemoroide, išijas, zatvor, probleme sa kostima i kolenima, lošu cirkulaciju u nogama.
otvaranje: Da bi se ova čakra uravnotežila, preporučuju se meditacija, odlasci u prirodu, igranje s decom, bavljenje sportom, sađenje biljaka...




Druga čakra - Seksualna

naziv: Swadisthana
boja: Narandžasta
element: Voda
znakovi na koje utiče: Rak, Škorpija, Ribe
položaj: Otprilike osam centimetara ispod pupka
opis: Ova čakra je sedište kreativnosti. Predstavlja razmnožavanje, seksualnu energiju, samopouzdanje. Njen cilj je uživanje, osvajanje, oslobađanje seksualne energije i upravljanje njome.
simptomi poremećaja: Strah, nespokoj, krutost, frigidnost, impotencija, nestalnost, emocionalna preosetljivost, odbijanje zadovoljstava, seksualna ovisnost, ankcioznost.
somatizuje: Bubrezi i mokraćni kanali, prostata, polni organi.
otvaranje: Preporučuju se meditacija, plivanje, vožnja biciklom ili šetnja uz reku.




Treća čakra - Hranljiva

naziv: Manipura
boja: Žuta
element: Vatra
znakovi na koje utiče: Ovan, Lav, Strelac
položaj: U pupku
opis: Ova čakra predstavlja naše središte moći, karijeru, samokontrolu, volju, raspodelu životne energije u telu. Njen cilj je postizanje vitalnosti i snage volje, odobravanje unutrašnje moći i motivacije, kako bi biće funkcionisalo.
simptomi poremećaja: Sumnja, sramežljivost, gubitak energije, zamor, problemi sa varenjem, pokornost, gojaznost, ishitrene reakcije, želja za dominacijom nad drugima, ljutnja i sklonost ka čestim prepirkama.
somatizuje: Čir na želucu, hepatitis, kamen u žuči, debljanje u predelu stomaka.
otvaranje: Meditacija, preispitivanje sebe.





Četvrta čakra - Srčana

naziv: Anahatta
boja: Zelena
element: Vazduh
znakovi na koje utiče: Blizanci, Vaga, Vodolija
položaj: U centralnom delu grudnog koša
opis: Ovo je srčana čakra koja je odgovorna za ljubav prema sebi i drugima, primanje i davanje. Njen cilj je uravnoteženje odnosa i veza sa drugima, kao i sa samim sobom.
simptomi poremećaja: Nesigurnost, prikrivanje emocija, samoća, tuga i melanhonija, pasivnost, neprihvatanje slike o samom sebi, upale grudi, plitko disanje, potčinjenost ili preterana privrženost drugima, visok stepen nezainteresovanosti.
somatizuje: Srčane i respiratorne smetnje, visok krvni pritisak.
otvaranje: Preporučuje se meditacija na ružu. Sedite u udoban meditacijski položaj, zagledajte se u ružu koju ste stavili ispred sebe i udahnite njen miris.



Peta čakra - Grkljanska

naziv: Vishudda
boja: Plava
element: Etar
položaj: U grlu
opis: Grlena čakra je odgovorna za komunikaciju i za iskazivanje emocija. Njen cilj je da omogući pojedincu da se izrazi u skladu sa onim što nosi u sebi i da iskoristi energiju u svrhu stvaranja.
simptomi poremećaja: Učmalost, obuzetost, suzbijanje onog što se ima kazati, nemogućnost opuštanja, blokiranje kreativnosti, promuklost, ukočenost vrata, povijenost ramena, vikanje, govoriti mnogo, a reći malo.
somatizuje: Bol grla, glasovne smetnje, hipertiroidizam, grip.
otvaranje: Jedan od načina prevladavanja blokade jeste pisanje pisma detetu u nama.



Šesta čakra - Treće oko

naziv: Ajna
boja: Ljubičasta
element: Misao
položaj: Između obrva
opis: Čeona čakra odgovorna je za intuiciju, mudrost, maštu...Snabdeva energijom mozak, lice, oči, uši, nos, hormone, nerve. njen cilj je dospeti do jasne spoznaje, znati uz pomoć intuicije, probuditi šesto čulo.
simptomi poremećaja: Neosetljivost, nemogućnost dolaska do novih ideja i korišćenja intuicije, sumnjičavost pred snovima, nedostatak vizualizacije, intelektualna učmalost, paranoične fantazije, košmari, halucinacije.
somatizuje: Glavobolje, konfuzne misli.
otvaranje: Kako bi se ojačala ova čakra poželjna je meditacija na sveću.



Sedma čakra - Krunska

naziv: Sahasrara
boja: Bela, lila
element: Svetlost
položaj: Na glavi
opis: Ovo je krunska čakra. Odlikuje je duhovna snaga, vera, samoispunjenje. Njen cilj je rasprostiranje svesti.
simptomi poremećaja: Depresija, ludilo, psihoza, zbunjenost, sporost uma, zabrinutost, krutost, slab prijem novih sadržaja, duhovni i intelektualni elitizam, pobuđivanje najopasnijeg ličnog ega, otuđenost, nedruštvenost.
somatizuje: Tumore, pritisak na lobanju.
otvaranje: Da biste odblokirali ovu čakru, trčite, radite kardio vežbe, jogu, meditirajte.


Za svakog masera je važno da prepozna simptome koji se odnose na neusklađenost ili na neumerenost u delovanju neke čakre. Tako će sigurno da odredi koji je tip masaže potreban svakoj osobi.


Коментари

Популарни постови