Zašto masaža

Rečenica koju stalno ponavljam je ta da - masaža nije lukzus nego potreba. Nažalost, u našoj zemlji ta činjenica ne nailazi na odobravanje, što zbog nedostatka novca, što zbog nedovoljne upućenosti u blagodeti masaže. I sam sam lično prisustvovao jednom razgovoru između dva prolaznika, gde je jedan rekao - Masaža? Nemam ja para za takav luksuz...
Ja sam svestan činjenice da je novac uvek problem u našem društvu, i to stoji, ali naveo bih malo drugačiji pogled na tu situaciju:
Uzmimo na primer tipičnu četvoročlanu srpsku porodicu. Muškarac, glava porodice koji radi (ako ima sreće), žena koja je domaćica i majka i deca koja naravno rastu svakim danom sve više. Glava porodice radi za platu koja bi uvek mogla da bude veća, a sve u cilju da on i njegova porodica imaju od čega da žive i prežive. Ma kojim poslom da se neko bavi, organizam trpi određene posledice - to je još jedna činjenica. Težak fizički rad nosi sa sobom i zdravstvene probleme, u zavisnosti od vrste rada. I kancelarijski posao se ne razlikuje bitno od fizičkog rada. I tu naše zdravlje strada. Mogu slobodno reći da je prvi i glavni neprijatelj našeg zdravlja, ma kojim se poslom bavili jeste stres. Brinemo da li ćemo stići da završimo sve obaveze, brinemo da li ćemo moći da prehranimo svoju porodicu brinemo da su nam deca dobro i da imaju sve što im treba, brinemo da li nas supružnik vara, brinemo da li će sutra padati kiša... Sav taj stres koji se javlja u nama skladišti se u našem telu. Onda, naravno javljaju se zdravstveni problemi, pa sledi odlazak lekaru, i davanje novca za lečenje, a naš narod kaže da za lekove mora da ima novca. O težim zdravstvenim problemima da i ne govorimo. I onda je naš čovek, glava porodice prinuđen da daje velike svote novca na lečenje. Izreka kojom nas uče od malih nogu glasi - bolje sprečiti nego lečiti. Sve što je potrebno da budemo zdravi nalazi se u prirodi. Ona nam nesebično daje sve blagodeti (to kako mi postupamo prema prirodi je već posebna priča), čak i jedna obična šetnja može mnogo da učini za naše zdravlje. Masaža je jedna od prirodnih metoda lečenja, zato što u svojoj osnovi ima dodir, a dodir je čovekova prirodna potreba.



Masaža efikasno uklanja stres i pozitivno deluje na celokupan čovečiji organizam. U ljudskom organizmu ništa nije samostalno i odvojeno. Sve je međusobno povezano. Reakcije koje se javljaju u jednom njegovom delu, na razne načine se prenose i na sve ostale delove. Ta povezanost stvara složenu građu ljudskog organizma. Baš te veze nam omogućavaju da masiranjem kože delujemo i na sve delove organizma. Masažom delujemo na : nervni sistem, cirkulaciju krvi, sekreciju različitih žlezda, na tonus glatke i poprećno-prugaste muskulature, lokomotornu akciju, na unutrašnje organe itd.
Zdravoj osobi dovoljne su 2-3 masaže mesečno. Svi mi imamo neki svoj cilj, koji težimo da ostvarimo, ali moramo brinuti i o sebi, a masaža je sigurno jedna od metoda brige o sebi. Nakon uspešno završene masaže osećaj je izuzetan, raspoloženi smo, puni elana, i spremni za obaveze.
Nisam sve ovo napisao da bih vam samo uzeo novac ili da bih reklamirao sebe više nego što je potrebno, već zato što je sve ovo čista istina. Zar je bolje trpeti i čekati da nam bolest pokuca na vrata, ili voditi računa o sebi i povremeno otići na dobru masažu kako bi se naš organizam vratio u normalu? Probajte i videćete sami kakve sjajne rezultate daje masaža.


Коментари

Популарни постови